Tre saker att tänka på när du skaffar en hundvalp

Tre saker att tänka på när du skaffar en hundvalp

Att skaffa hund kan vara en fantastisk upplevelse, men kräver också väldigt mycket jobb! Här är tre saker som du måste tänka när du ska skaffa hundvalp. Självklart finns det en massa andra saker att tänka på också. Det bästa du kan göra är att gå till en ansvarsfull uppfödare och beskriva hur du vill att din hund ska vara. De kan hjälpa dig vidare.

Humör och motion

När du skaffar hund är det viktigt att den matchar dig i aktivitetsnivå. Här finns inget rätt eller fel, men ju bättre ni matchar med varandra desto roligare kommer ni att ha. Om du är en person som gärna sitter hemma i soffan så kommer det bli besvärligt med en väldigt aktiv hund som vill ut och springa. Och tvärtom om du vill gå långa promenader eller kanske till och med vandringar och skidturer så måste du ha en hund som orkar med den typen av aktiviteter.

Storlek

Hundar varierar mycket i storlek och finns, som du säkert redan vet, i allt från handväsk-storlek till mindre häst-storlek. Men alla hundar är ju små när de föds så du behöver ha lite framförhållning. Att skaffa hund innebär att du gör ett åtagande för många år framöver och hunden kommer växa vare sig du vill eller inte.

En stor hund kräver mycket mat, mycket utrymme och kan, enbart på grund av sin vikt, bli farlig för små barn. Anpassa valet av hundras till din livsstil så att ni båda får plats.

Gener och sjukdomar

Den tredje viktiga saken att tänka på är att kontrollera så att den hund du tänkt köpa har bra gener och inga sjukdomar. En seriös uppfödare har koll på detta, men det finns många privata och oseriösa uppfödare och säljare därute så du behöver vara försiktig och noggrann.

Kontakta gärna en avelsförening eller någon annan hundkunnig så att du kan få hjälp med ditt hundval och vilka vaccin, intyg, medicineringar som kan behövas innan du köper hunden.

Aktivera din hund med lekar

Aktivera din hund med lekar

Din hund behöver aktivitet för att må bra och växa rätt. Förhoppningsvis har du tid för några längre lekpass i veckan, men om tiden är knapp kan du köra flera kortare aktiveringar under tiden du gör annat.

Hunden på stranden

Hunden på stranden

De flesta hundar älskar att springa på stranden och i vattenbrynet. Om din hund inte gillar det är det kanske något fel på den? :)

Hundar och algblomning

Hundar och algblomning

Algblomning är det fenomen som uppstår i hav och sjöar när det finns för mycket näring i vattnet och temperaturen är hög. Algerna trivs i den miljön och förökar sig väldigt snabbt. De ansamlas vid ytan och man kan se algblomningen från luften på väldigt långt håll.

Tävla med din hund i agility

Tävla med din hund i agility

Agility är en hundtävling där det gäller för hunden att klara av en hinderbana på tid och med så få fel som möjligt. Hundföraren guidar och uppmuntrar hunden genom banan men får inte hjälpa till mer än så.

Skydda hundens päls

Skydda hundens päls

Hundens skinn och päls är ett väldigt viktigt organ. Och att ta hand om pälsen, pälsvård, är viktigt både för hunden och för dig.

Hundögon - ta hand om dem noga

Hundögon - ta hand om dem noga

Hundens ögon är känsliga, precis som för oss människor. Ta för vana att kolla dem noggrant några gånger i veckan. Om ni varit ute i buskig mark, om det blåst eller om hunden varit i slagsmål ska du kolla ögonen lite extra.

West highland white terrier som valp

West highland white terrier som valp

West highland white terrier, eller westie, används mest som sällskapshund men många individer är duktiga i agility. West highland white terrier är glad, vänlig och modig med stort självförtroende och är med på allt.

Hundsidorna

På hundsidorna skriver vi om våra favorithundraser och deras unika karaktärsdrag. Funderar du på att köpa hund kan våra inlägg ge lite mer information inför köpet. En hund är en fantastisk livskamrat och vän! 🐶

Mest klickat just nu

MalAcetic Wet Wipes - Våtservetter 100 st
Glandex Pulver för Analsäcksproblem - 114 g
Canius Plus för obalans i tarmflora - 30g
N-Gage Dragboll Orange L
DiaTab för diarré - 6 tabletter
Fröer Nelson Garden Sommarflox Cherry Caramel
Digestive Support - 119 g
Uro-Pet Pasta - 120 g
Andis RACD 7FC skär 3,2mm