Skydda hundens päls

Skydda hundens päls

Hundens skinn och päls är ett väldigt viktigt organ. Och att ta hand om pälsen, pälsvård, är viktigt både för hunden och för dig.

Det finns många sjukdomar och ohyror som kan få fäste i pälsen. Tvätta och borsta pälsen ofta. Särskilt om ni varit ute på sommarhalvåret. Fästingar finns numera i hela Sverige. Skaffa gärna en fästingborttagare eller ett fästinghalsband.

West highland white terrier som valp

West highland white terrier som valp

West highland white terrier, eller westie, används mest som sällskapshund men många individer är duktiga i agility. West highland white terrier är glad, vänlig och modig med stort självförtroende och är med på allt.

Tyvärr har rasen problem med huden. Rasklubben och dess uppfödare arbetar aktivt mot problemen. En westie blir ofta gammal, 12–15 år är inte ovanligt.

Rasen är liten, kort, kraftig och mycket rörlig och pälsen är vit och sträv. Mankhöjden är bara ca 28 cm.

Pälsen bör trimmas flera gånger per år. En trimmad och sträv päls slår ifrån sig smuts och blir därför lättskött.

Läs mer hos Rasklubben

Tre saker att tänka på när du skaffar en hundvalp

Tre saker att tänka på när du skaffar en hundvalp

Att skaffa hund kan vara en fantastisk upplevelse, men kräver också väldigt mycket jobb! Här är tre saker som du måste tänka när du ska skaffa hundvalp. Självklart finns det en massa andra saker att tänka på också. Det bästa du kan göra är att gå till en ansvarsfull uppfödare och beskriva hur du vill att din hund ska vara. De kan hjälpa dig vidare.

Humör och motion

När du skaffar hund är det viktigt att den matchar dig i aktivitetsnivå. Här finns inget rätt eller fel, men ju bättre ni matchar med varandra desto roligare kommer ni att ha. Om du är en person som gärna sitter hemma i soffan så kommer det bli besvärligt med en väldigt aktiv hund som vill ut och springa. Och tvärtom om du vill gå långa promenader eller kanske till och med vandringar och skidturer så måste du ha en hund som orkar med den typen av aktiviteter.

Storlek

Hundar varierar mycket i storlek och finns, som du säkert redan vet, i allt från handväsk-storlek till mindre häst-storlek. Men alla hundar är ju små när de föds så du behöver ha lite framförhållning. Att skaffa hund innebär att du gör ett åtagande för många år framöver och hunden kommer växa vare sig du vill eller inte.

En stor hund kräver mycket mat, mycket utrymme och kan, enbart på grund av sin vikt, bli farlig för små barn. Anpassa valet av hundras till din livsstil så att ni båda får plats.

Gener och sjukdomar

Den tredje viktiga saken att tänka på är att kontrollera så att den hund du tänkt köpa har bra gener och inga sjukdomar. En seriös uppfödare har koll på detta, men det finns många privata och oseriösa uppfödare och säljare därute så du behöver vara försiktig och noggrann.

Kontakta gärna en avelsförening eller någon annan hundkunnig så att du kan få hjälp med ditt hundval och vilka vaccin, intyg, medicineringar som kan behövas innan du köper hunden.

Ta med hunden till stranden

Ta med hunden till stranden

Hundar brukar gilla både stranden och vattnet. Om ni ska åka på en längre biltur kan ett bad innan förenkla resan.

Tänk på att det ofta är hundförbud på allmänna badplatser i Sverige. Ofta finns det en mindre vik eller strand en bit därifrån där det passar bättre att låta hunden vara. På vissa ställen finns det speciella hundbadplatser.

Hundar och algblomning

Hundar och algblomning

Algblomning är det fenomen som uppstår i hav och sjöar när det finns för mycket näring i vattnet och temperaturen är hög. Algerna trivs i den miljön och förökar sig väldigt snabbt. De ansamlas vid ytan och man kan se algblomningen från luften på väldigt långt håll.

Algerna är farliga att få i sig, både för människor och djur. Normala vuxna människor klara av att bada i havet även om det är alger i det eftersom vi inte får i oss så mycket vatten. Men barn kan få i sig vattnet och därmed algerna om de sväljer vatten. Hundar och andra djur kan också få i sig algerna eftersom de tvättar sig efter badet genom att slicka din päls.

Algblomning är vanligast på östkusten vid Östersjön. Ha koll på prognoserna och följ nyheterna så att du inte riskerar hälsan hos din hund eller annat husdjur.

Vilket är det bästa hundkopplet?

Vilket är det bästa hundkopplet?

Sele eller halsband? Vilket är egentligen bäst?

Selen är lite krångligare att sätta på men mycket bekvämare för hunden att ha på sig när den drar i kopplet.

Att ha halsband och koppel kräver en del träning, både av hunden och föraren.

När hunden drar i kopplet ska du inte dra tillbaka om du vill lära hunden att gå fint. Stanna istället så att hunden förstår att det inte hjälper att dra.

Behöver jag skaffa mer än en hund?

Behöver jag skaffa mer än en hund?

Har du redan en hund och funderar på att ge den sällskap genom att skaffa en hund till?

Två hundar kan vara fantastiska sällskap till varandra. En vanlig promenad kan enkelt bli till en lekstund. Behöver hundarna stanna ensamma hemma kan de leka med varandra istället för att passiviseras.

Men glöm inte det extra jobbet med två hundar. Se till att du klarar av att ta hand om två hundar, både tidsmässigt och ekonomiskt.

Agility - den ultimata träningsformen?

Agility - den ultimata träningsformen?

Agility är en hundtävling där det gäller för hunden att klara av en hinderbana på tid och med så få fel som möjligt. Hundföraren guidar och uppmuntrar hunden genom banan men får inte hjälpa till mer än så.

I agility ingår flera olika typer av hinder. På bilden ser vi slalom. Det är domaren som konstruerar banan som blir olika i varje tävling.

Agility är en fantastisk övning och träning för hunden. Både kondition och koordination övas upp.

Aktivera din hund med lekar

Aktivera din hund med lekar

Din hund behöver aktivitet för att må bra och växa rätt. Förhoppningsvis har du tid för några längre lekpass i veckan, men om tiden är knapp kan du köra flera kortare aktiveringar under tiden du gör annat.

Ett bra aktiveringspass är att kasta något till hunden. De flesta hundar gillar att hämta saker till sin ägare. Frisbee, pinnar och bollar funkar perfekt.

Ta chansen att hitta på små aktiviteter på era promenader också. Det kan vara små saker som att lura upp hunden på en stor sten eller ta en ny omväg.

Hundar i fjällen

Hundar i fjällen

Funderar du på att ta med din hund till fjällen? Hunden kommer ha en fantastisk tid med all natur!

Innan du åker behöver du kontrollera vad som gäller i de många naturreservaten och nationalparkerna. Men oftast är det inga problem om du har koll på din hund och kopplar den när det krävs.

Många av fjällstugorna har hundrum, men dubbelkolla boendena innan du åker.

« Till start